Translate

1/8/13

Αστερούσια και Εθνική Αντίσταση!

Να καλώς ορίσουμε τη νέα ηλεκτρονική εφημερίδα http://www.irakliolive.gr/ που σήμερα ξεκίνησε την διαδικτυακή της κυκλοφορία. Να ευχηθούμε να έχει να μας λέει μόνο ευχάριστα νέα και να βρει τη στήριξη που της αξίζει από τους Ηρακλειώτες μιας κι από κει θα αντλεί όπως διαβάζω το μεγαλύτερο μέρος της θεματολογίας της.
Σε μια από τις  ενδιαφέρουσες σελίδες της μάλιστα, μας ενημερώνει και  για την εξαιρετική κίνηση που γίνεται αυτή την εποχή για την ανάδειξη του ρόλου που έπαιξαν τα Αστερούσια στην Εθνική μας αντίσταση, αλλά και για το μνημείο που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο στην περιοχή Βίγλα 100 μέτρα πάνω από το μοναστήρι του Αγ. Νικήτα! Τα αποκαλυπτήρια του θα γίνουν  την μέρα της γιορτής του Αγίου Νικήτα μετά την θεία λειτουργία. Το άρθρο έχει ως εξής και μπορείτε να το βρείτε εδώ :  

                                                                                                                            :http://irakliolive.gr/posts/protovoylia-ton-achentrianon-na-timisoyn-toys-agonistes-tis-ethnikis-antistasis/


Πρωτοβουλία των Αχεντριανών να τιμήσουν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Πρωτοβουλία να τιμήσουν μέσω της ανέγερσης ενός μνημείου τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στον Αχεντριά και όλη την περιοχή των Αστερουσίων πήραν άτομα που κατάγονται από την περιοχή αυτή, τα οποία μάλιστα συγκρότησαν και επιτροπή προώθησης του συγκεκριμένου έργου.
Τα Αστερούσα, με την καθοδήγηση και συνδρομή  κατοίκων της  περιοχής ,  που ρίσκαραν τις ζωές τους ,  αποτέλεσαν ασφαλές καταφύγιο για τους διωκόμενους από τους Γερμανούς καπεταναίους διαφόρων αντιστασιακών ομάδων.
Σήμερα προκειμένου αυτή η γενναία στάση να τιμηθεί και παράλληλα να θυμούνται οι επόμενες γενιές δύο σημαντικά γεγονότα που έχουν να κάνουν με τη συνδρομή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής  στον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης  θεωρήθηκε αναγκαίο να ανεγερθεί ένα μνημείο. Το μνημείο θα τοποθετηθεί στην περίοπτη θέση με τοτοπωνύμιο «Βίγλα», που βρίσκεται 100 μέτρα πάνω από το ιερό προσκύνημα του Αγίου Νικήτα. Η απόφαση για την κατασκευή του πάρθηκε στη γενική συνέλευση των Αχεντριανών που έγινε την Κυριακή 30 Ιουνίου στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.
Έχει δε ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι την όλη προσπάθεια την έχει αναλάβει αμιγώς η κοινωνία του Αχεντριά εκπροσωπούμενη από τους φορείς και τους συλλόγους της θέλοντας να τονίσει με αυτό τον τρόπο  ότι και οι άνθρωποι τους  ενήργησαν τότε αυτοβούλως, ενσυνείδητα και πρόθυμα υπακούοντας  στις υπέρτατες αρετές του φιλότιμου, της φιλοξενίας, της ανθρωπιάς και της φιλοπατρίας που τους διέκριναν.
Το ιστορικό της περιόδου εκείνης δόθηκε για να το μελετήσει και να το  αποτυπώσει με τα πινέλα του ο  καταξιωμένος κρητικός ζωγράφος Ρουσσέτος  Παναγιωτάκης ενώ η λάξευση του μνημείου  σε πέτρα θα γίνει από τον επίσης γνωστό και ταλαντούχο γλύπτη Χαράλαμπο Χριστάκη.
Στην  γιορτή του Αγίου Νικήτα φέτος  και μετά τη θεία λειτουργία στο ιερό προσκύνημα, η Επιτροπή που προωθεί το έργο αυτό ελπίζει να μπορέσει να προβεί  στα αποκαλυπτήρια του. Μάλιστα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ένα που έχει την καταγωγή από τα χωριά των Αστερουσίων, από τον Αχεντριά  μέχρι τα Καπετανιανά και της ρίζας από το Δεμάτι μέχρι τη Βαγιωνιά να αγκαλιάσει την κίνηση  αυτή, που μπορεί να εκπορεύεται από τον Αχεντριά αλλά δεν αφορά μόνο σε αυτόν.