Translate

16/9/13

Τα αποκαλυπτήρια του ιστορικού μνημείου

Η βάρκα «Αργώ ΙΙ» και το υποβρύχιο «Τρίτων» περήφανοι κι ευτυχισμένοι, ατενίζουν  από χθες το πέλαγος νότια της Κρήτης στην περιοχή Βίγλα στα Αστερούσια.






Τα αποκαλυπτήρια τους, είχαν την αίγλη που τους άρμοζε,
Ενώ πλήθος κόσμου τους τίμησε με την παρουσία του. Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής των Αστερουσίων. Στην αθρόα προσέλευση του κόσμου βοήθησε και η γιορτή του Αγίου Νικήτα προστάτη Άγιου της περιοχής.






Και τα αυτοκίνητα ήταν τόσα πολλά που η ουρά ξεκινούσε από το ιερά μονή του Αγ. Νικήτα και κατέληγε πολύ μετά το μνημείο.











Η έναρξη της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων, έγινε με μια  επιμνημόσυνο δέηση από τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου και Βιάννου κύριο Ανδρέα.




























Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια των μνημείων από τον  Σεβασμιότατο, εκπρόσωπο της κυβέρνησης και το Δήμαρχο Αρχανών και  Αστερουσίων  κύριο Ρούσο Κυπριωτάκη.












Η εκδήλωση είχε δυο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες.  Η πρώτη από τον κύριο Αλέξανδρο Κατσαπρακάκη, μέλος της επιτροπής για την ανέγερση του μνημείου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη ανάδειξης  της πλούσιας αλλά άγνωστης ως τώρα ιστορίας των Αστερουσίων με κινήσεις όπως αυτήν που έχουν την δύναμη να ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους. Ευχαρίστησε επίσης ονομαστικά έναν έναν ξεχωριστά όλους τους χορηγούς της ανέγερσης του μνημείου, που σε τόσο δύσκολους καιρούς δεν δίστασαν να ενισχύσουν οικονομικά  αυτήν την προσπάθεια.



Η δεύτερη ομιλία δόθηκε από τη φιλόλογο κα Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη συγγραφέα του βιβλίου «πολεμικά ημερολόγια των Αντώνη Φάκαρου και Γεωργίου Κουτεντάκη» 





Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων αλλά και για να τιμηθούν οι ελάχιστοι ακόμη επιζώντες.  
Ο κ. Μιχαήλ Φιλιππάκης αξιωματικός ε.α. ιδρυτικό μέλος της ΚΕΕΕ με πλούσια αντιστασιακή δράση. 












Το λεπτό της σιγής που είχε πραγματικά πολύ συναισθηματική φόρτιση, ακολούθησε η απονομή των τιμητικών πλακετών.







Στην φωτογραφία παραλαμβάνει τιμητική πλακέτα ο κ. Δημοσθένης Ραφτόπουλος γιος του Αλέξανδρου Ραφτόπουλου που υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αρχηγός της Κ,Ε.Ε.Ε. κι εκτελέστηκε στην Αγιά Ρεθύμνου.










Η εκδήλωση τελείωσε με τον ύμνο της Εθνικής Αντίστασης και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Το πρόγραμμα της  εκδήλωσης παρουσιάστηκε από την φιλόλογο κα  Πέπυ Λυκάκη, την δασκάλα και δημοσιογράφο κα Μαρία Μελεσσανάκη και την φιλόλογο  κα Ελένη Λυκάκη οι οποίες παρά τις αντίξοες καιρικές  συνθήκες (όλοι ξέρουμε στη νότια Κρήτη πως καίει ο ήλιος), :-) έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.  

 Αμέσως μετά ο πολιτιστικός σύλλογος Αχεντριά είχε προβλέψει υπέροχο κέρασμα,  με σουβλάκια και  λιχουδιές,  που έφτιαξαν κυρίες του χωριού για όλους τους παρευρισκόμενους.
Αξίζει τον κόπο  εάν επισκεφτείτε την περιοχή να σταματήσετε για λίγο και να καμαρώσετε αυτό το μνημείο κόσμημα των Αστερουσίων.