Translate

23/8/10

Μονή Πρέβελη... Ώρα μηδέν!








free counters

Από το πρωί είμαι πολύ στενοχωρημένη! Και θυμωμένη! Δεν ξέρω πιο νοσηρό μυαλό εφεύρε τις πυρκαγιές ως μέσω αποπροσανατολισμού του λαού, αλλά όποιος κι αν είναι θα πρέπει να βρεθεί… Να κοιτάξει στα μάτια τα παιδιά του και τα παιδιά μας και να τους πει γιατί ο πλανήτης που θα τους κληροδοτήσουμε αύριο, πρέπει να είναι κατεστραμμένος. Χωρίς δέντρα, χωρίς καθαρές θάλασσες, χωρίς καθαρό πόσιμο νερό! Και μετά να ζητήσει ένα μεγάλο συγνώμη από όλους τους Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για το κακό που έκανε στα δέντρα που φύτεψαν. Πραγματικά δεν ξέρω αν υπάρχει τιμωρία αρκετή γι αυτόν τον άνθρωπο… Δεν ξέρω καν αν υπάρχει τιμωρία για τα πιόνια του… Για τους εμπρηστές που γα λίγες δεκάδες ευρώ δέχονται να παίξουν ένα τόσο βρώμικο παιχνίδι εις βάρος της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας… Το πανέμορφο φοινικόδασος στην Μονή Πρέβελη είναι ποια παρελθόν! Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο έχει καταστραφεί σε ποσοστό 70%!! Ο Κρητικός φοίνικας που υπάρχει και στο Μαριδάκι, αλλά και στο Βάι Λασιθίου ούτως ή άλλως κινδυνεύει να εξαφανιστεί! Τώρα με αυτή την πυρκαγιά δόθηκε η χαριστική βολή! Νιώθω πολύ τυχερή που πρόλαβα να το επισκεφτώ με την οικογένεια μου πριν από ένα μήνα. Νιώθω περήφανη που κατάφερα και τράβηξα τις δικές μου φωτογραφίες από ένα ιστορικό μέρος παραμυθένιας ομορφιάς που δεν υπάρχει ποια! Νιώθω ευγνωμοσύνη που τα παιδιά μου το είδαν από κοντά και θα θυμούνται τουλάχιστον πως ήταν πριν η αγνωμοσύνη του ανθρώπου το καταστρέψει…
Παραθέτω το άρθρο του Μ. Κοκολάκη και Γ. Φώσκολου όπως ακριβώς το διάβασα από το έθνος on-line πριν από λίγο! Η τωρινή εικόνα της Μονής Πρέβελης αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία των εφημερίδων έθνος και ελευθεροτυπία. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από μένα.


"Στάχτη έγινε το ιστορικό φοινικόδασος της Πρέβελης Ρεθύμνου από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το βράδυ, πίσω από την οποία οι τοπικές αρχές της Κρήτης θεωρούν ότι βρίσκονται εμπρηστές.
Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τέσσερα μέτωπα στο νότιο Ρέθυμνο, εκτός από το σπάνιο φοινικόδασος, κάηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, εκατοντάδες αιγοπρόβατα, ενώ προς στιγμήν κινδύνεψαν τα χωριά Γιαννούδη και Κάτω Ροδάκινο.
Οι πυρκαγιές αργά χθες το βράδυ τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο, ενώ σε ύφεση βρίσκονταν άλλες δύο στο Σελάκανο Λασιθίου και στα Ακούμια Ρεθύμνου, που κατέκαψαν εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργήσιμης γης. Οι φωτιές λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στο νησί πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και κατάκαιαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
«Διαπράχθηκε ένα οικολογικό έγκλημα, ενώ κινδύνεψαν δύο χωριά. Το φοινικόδασος με τις χίλιες συστάδες δέντρων στην πανέμορφη Πρέβελη δεν υπάρχει πια. Χιλιάδες ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες έγιναν στάχτη, ενώ εκατοντάδες ζώα κάηκαν ζωντανά», δήλωσε στο «Εθνος» ο νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης. Ο ίδιος κατήγγειλε τη δράση εμπρηστών επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο να ξεσπούν νύχτα οι φωτιές και ταυτόχρονα από τέσσερις εστίες.
«Ελέγχονται όλες οι εκδοχές. Η πιθανότητα οι φωτιές να οφείλονται σε εμπρησμό είναι ισχυρότατη, καθώς εκδηλώθηκαν τη νύχτα, σε πολλά σημεία ταυτόχρονα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες που δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν από εναέρια μέσα», τόνιζαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης.
«Επιχειρήσαμε μόνο με επίγειες δυνάμεις καθώς ήταν αδύνατο λόγω των θυελλωδών ανέμων να γίνουν ρίψεις νερού από εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Οι άνεμοι ξεπερνούσαν τα 10 μποφόρ και καθιστούσαν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης», τόνισε στο «Εθνος» ο διευθυντής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Ν. Τζίφας. Από θαύμα δεν κάηκαν τα δύο χωριά Γιαννούδη και Κάτω Ροδάκινο, αλλά και το ιστορικό μοναστήρι της Πρέβελης που κυκλώθηκαν επίσης από τις φλόγες.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

Φοινικόδασος
Θησαυρός για την Κρήτη
Ο πολύτιμος φοίνικας του Θεοφράστου (Phoenix theophrasti) είναι ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση, ένα από τα δύο είδη ενδημικών μεσογειακών φοινικοειδών που επιζούν από την αρχαιότητα.
Η Κρήτη συνιστά σήμερα την «κιβωτό» του συγκεκριμένου φοίνικα, καθώς εκεί εντοπίζονται τα τελευταία δάση τέτοιων δέντρων στον κόσμο: το φοινικόδασος του Βάι (μινωική λέξη που σημαίνει φοίνικας) και το φοινικόδασος της Πρέβελης, ενώ μερικές ακόμη συστάδες από δέντρα του είδους εντοπίζονται σε νησιά του νοτίου Αιγαίου (Νίσυρος, Ανάφη, Αμοργός κλπ.), στο Ρέθυμνο, καθώς και κάποια λίγα (15-20) στην περιοχή της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία. Σχετικά πρόσφατα καταγράφηκε πληθυσμός και στη Βαγιωνιά (λέξη που περιλαμβάνει το βάιο, δηλαδή το φύλλο φοίνικα) της Επιδαύρου, ο μοναδικός, μέχρι στιγμής, στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Διαχωρισμός
«Το είδος διαχωρίστηκε από τη χουρμαδιά (Phoenix dactylifera), της οποίας θεωρούνταν υποείδος μέχρι το 1967», αναφέρει ο γεωπόνος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φίλων των Φοινικοειδών, Νίκος Θυμάκης. Οπως συμπληρώνει ο ίδιος, η «Περί φυτών Ιστορία» του Θεοφράστου αναφέρεται σε τουλάχιστον 10 σημεία στον κρητικό φοίνικα. Από στοιχεία άλλων συγγραφέων, παραστάσεις σε αρχαιολογικά ευρήματα (πιθάρια, αγγεία κλπ.) και μεταγενέστερες γκραβούρες φαίνεται ότι φοίνικες Θεοφράστου υπήρχαν στην Κρήτη, σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο έως και τη Θήβα.
Το φυτό-σύμβολο της νοτίου Ελλάδος κατά την αρχαιότητα εμφανιζόταν συνήθως σε παραθαλάσσια μέρη ή σε όχθες ποταμών."