Translate

6/7/09

Μαριδάκι τσούτσουρος από το μονοπάτι.










Ξεκίνησα στις 6.00 το απόγευμα από το Μαριδάκι. Η ζέστη πολύ, όμως μόλις είχα βγει από την θάλασσα και δεν μ ένοιαζε. Τουλάχιστον δεν μ ένοιαζε στην αρχή. Γιατί μόλις άρχισα να ανηφορίζω αμέσως μετάνιωσα που ξεκίνησα με τον ήλιο τόσο ψηλά. Ευτυχώς το δύσκολο σημείο ήταν μέχρι να φτάσω στην κορυφή του βουνού διότι βρισκόμουν συνεχώς σε ανάβαση. Μετά το μονοπάτι ευθυγραμμίστηκε κι εγώ πιο άνετη τώρα, άρχισα να τραβάω και φωτογραφίες για να σας τις δείξω!

Το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μαριδάκι και καταλήγει στο Τσούτσουρα κατασκευάστηκε πριν από 9 χρόνια περίπου από το πρόγραμμα Natura 2000 της δ/νσης Δασών. Πρόκειτε για μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή με υπέροχη θέα, καταπληκτική χλωρίδα, γκρεμούς που προκαλούν δέος, και σπηλιές που γεννούν στο μυαλό εικόνες και ιστορίες φανταστικές για δράκους και μυθικά πλάσματα που έζησαν εκεί άλλες εποχές.


Το μονοπάτι διακρίνεται εύκολα. Κι αν το χάσεις το βρίσκεις ξανά, ακολουθώντας ένα σωλήνα του νερού, το οποίο νερό αντλείται από το Μαριδάκι για την υδροδότηση του Τσούτσουρα. Αν και αυτό είναι μια κίνηση που γίνεται εδώ και πολλά χρονιά, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί γίνεται χωρίς το Μαριδάκι να έχει κανένα ουσιαστικό κέρδος από αυτήν παραχώρηση. Τέλος πάντων. Ας μην αρχίσω ακόμη την γκρίνια για τα κακώς γινόμενα στην περιοχή. Υπόσχομαι όμως να το κάνω σε άλλο post.

Εκτός από την χλωρίδα της περιοχής η οποία όπως βλέπετε στις εικόνες είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή, (αν και όχι πλούσια), η παρουσία μεγάλων αρπακτικών πουλιών, όπως γύπας και γυπαετός όπως και ο εντοπισμός 192 διαφορετικών ειδών πουλιών κατατάσσουν την ευρύτερη περιοχή στις σημαντικότερες ης Κρήτης από ορνιθολογική άποψη.

Μια από τις σπηλιές που συναντάται στην διαδρομή είναι και η δρακοσπηλιά ή δρακόσπηλιος. Είναι αυτή η σπηλιά που βλέπετε στην φωτογραφία με τις δυο χαρουπιές στην είσοδο της.

Σε επόμενο post θα δημοσιεύσω φωτογραφίες από την πολυσύχναστη αυτούς τους μήνες παραλία του Τσούτσουρα, αλλά και πληροφορίες για την περιοχή που νομίζω πως έχουν ένδιαφέρον.