Translate

13/8/15

Η παρουσίαση βιβλίου "Δυο κοντάρια από τον ουρανό" ανέβασε ψηλά τον πήχη της ποιότητας, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Μαριδάκι.

free counters



Οι παρουσιάσεις βιβλίων συνήθως είναι ενδιαφέρουσες στην αρχή, χλιαρές περίπου στη μέση και βαρετές προς το τέλος. Κι αυτό γιατί αναλώνονται σε αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου και δεν έχουν καμία διαδραστικότητα.  Ευτυχώς όχι όλες....

Στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Παντελεήμονα στο Μαριδάκι, την Δευτέρα 10 του Αυγούστου 2015,  έγινε η πιο ειδυλλιακή ανεπίσημη παρουσίαση βιβλίου που έχω παρευρεθεί.  Ο ήχος του ποταμιού, σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων έστελνε στ.  αυτιά μας, τους μαγικούς ήχους της φύσης προκαλώντας συναισθήματα ηρεμίας αλλά και δέους. Ο χώρος από μόνος του προετοιμάζει τον επισκέπτη για κάτι σπουδαίο.
 Σπουδαίο όπως  το βιβλίο τού Άλέξανδρου Κατσαπρακάκη "Δύο κοντάρια από τον ουρανό" που αφορά στο πανέμορφο, ορεινό χωριό των Αστερουσίων τον Αχεντριά. 
 O φωτογραφικός φακός του Νίκου Μαθιουδάκη κάνει το βιβλίο ακόμη πιο σπάνιο και πολύτιμο.

Ο συντονισμός και η παρουσίαση της εκδήλωσης που τελούσε υπό την αιγίδα του εκπολιτιστικού συλλόγου "το Μαριδάκι", έγινε από τις εκπαιδευτικούς Μαρία Μελεσσανάκη και Πέπη Λυκάκη.
Όπως είπε ο συγγραφέας, το εν λόγω βιβλίο γράφεται 4 χρόνια και κάποιοι από τους ανθρώπους που συνέδραμαν με τον τρόπο τους στη συγγραφή του,  δεν είναι πλέον εν ζωή. 
Η αναφορά των ονομάτων τους αλλά και η ανάγνωση των αποσπασμάτων που τους αφορά ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή της βραδιάς. 


Το στοιχείο εκείνο που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων κατά την διάρκεια της 2ωρης εκδήλωσης ήταν αυτό της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο κοινό και τους συντελεστές του βιβλίου. Ερωτήσεις, διαπιστώσεις παρατηρήσεις, προκάλεσαν  έναν πολύ ζωντανό κι εποικοδομητικό  διάλογο.

Ταξιδεύοντας μέσα από τα κεφάλαια του βιβλίου αυτού μεταφερόμαστε νοερά στον Αχεντριά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα για να μάθουμε συνήθειες, να μυρίσουμε μυρωδιές , να γελάσουμε με τ αστεία, μα πάνω από όλα να γνωρίσουμε τον Αχεντριανό, εκείνο τον γνήσιο Κρητικό που ζούσε κι επιβίωνε σε μια από τις κορφές των Αστερουσίων σε αντίξοες συνθήκες! 

Τοπωνύμια, μορφολογικά χαρακτηριστικά, υδρογραφικά στοιχεία της περιοχής δίνουν το αρχικό στίγμα της ευρύτερης περιοχής του Αχεντριά.  Ενώ με τα επαγγέλματα των κατοίκων και τις αναφορές στα καφενεία αρχίζει μια βαθύτερη γνωριμία με τον χαρακτήρα του Αχεντριανού και τις καθημερινές του  συνήθειες.

Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής του Αχεντριά έχουν όλα τη δική τους ιστορία, που όμως γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, όταν μπλέκεται με τη ζωή των ντόπιων γιατί έτσι αποκτά πρόσωπο, χαρακτήρα και ηλικία.

Στο βιβλίο αυτό μπορεί επίσης κάποιος  να διαβάσει ιστορικά στοιχεία για όλες τις οικογένειες του χωριού την  κοινωνική τους ζωή αλλά και και πολλά στοιχεία από τις παραδόσεις και τις συνήθειες των Αχεντριανών.

Τα εύθυμα περιστατικά που διηγούνται οι παλιότεροι κι έχουν  καταγραφεί με πολύ ζωντανό τρόπο από τον συγγραφέα του βιβλίου, σου αφήνουν μετά το διάβασμα τους μια ευχάριστη διάθεση κι ένα αίσθημα νοσταλγίας για μια γενιά που έφυγε, αλλά δε χάθηκε. Ήταν γραφτό να μείνει για πάντα στην ιστορία μέσα από τις  σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου.
Βιβλία όπως αυτό αποτελούν σπουδαίο ιστορικό αρχείο για τον τόπο μας αφού καταγράφουν την τοπική ιστορική πραγματικότητα της πατρίδας μας με τρόπο αβίαστο κι αληθινό.  


Ψάξτε το βιβλίο "Δυο κοντάρια από τον ουρανό" και  επιτρέψτε του να σας ξεναγήσει στον μαγικό τόπο αυτού του μοναχικού χωριού των Αστερουσίων... Θα με θυμηθείτε