Translate

4/9/13

Η άγνωστη ιστορία των Αστερουσίων αποκαλύπτεται σιγά σιγά...

Η ιστορία της Κρήτης είναι τόσο μεγάλη που όσο κι αν ακούγεται παράξενο κάποιες φορές ένα μεγάλο μέρος της είναι ακόμη στο σκοτάδι…  Ουδέν κρυφόν υπό τον ήλιον όμως!
Τα Αστερούσια ένα βουνό γεμάτο ιστορία, άγνωστη σε μεγάλο ποσοστό μέχρι σήμερα, θα βάλουν τα καλά τους την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, για να γιορτάσουν με όλο τον κόσμο που θα καταφέρει να παρευρεθεί στην θέση Βίγλα πάνω από το ιερό μοναστήρι του Αγίου Νικήτα, τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου που μέσα του κρύβει ένα μεγάλο κομμάτι από την ένδοξη ιστορία του τόπου! 

 Πραγματικά αξίζει τον κόπο να διαβάσετε  το κατατοπιστικότατο  κείμενο του κου Αλέξανδρου Κατσαπρακάκη, εκπροσώπου του  πολιτιστικού  συλλόγου  Αχεντριά και πρωτεργάτη της κίνησης για την ανέγερση του μνημείου της "Αργούς"


Του Αλέξανδρου Κατσαπρακάκη


Και έτσι σε λίγες μέρες η κοινωνία του Αχεντριά εξοφλεί ένα οφειλόμενο χρέος προς τους προγόνους της του κοντινού παρελθόντος. Εκείνους της σκοτεινής περιόδου της "πρώτης Γερμανικής κατοχής". Όψιμη η κίνηση μας αλλά συγνώμη προσφιλέστατοι πατέρες και παππούδες μας, φταίτε εσείς γιατί δεν μας ενημερώσατε ποτέ για τον όγκο της προσφοράς σας στον αγώνα της πατρίδας. Δεν μας είπατε δηλαδή για τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρατε στους κορυφαίους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που κατέφυγαν στα βουνά μας, στις κρύπτες μας, στις σπηλιές μας. Σεις τους δεχόσαστε και τους οδηγούσατε στους κρυψώνες και σεις τους φιλοξενούσατε παρέχοντας σ' αυτούς ότι χρειάζονταν από το υστέρημα σας σε φαγητό, νερό ρούχα, κλινοσκεπάσματα και προ παντός ενημέρωση με αστραπιαία ταχύτητα για τις κινήσεις του εχθρού προκειμένου να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα μετακινούμενοι σε άλλα ασφαλέστερα σημεία που εσείς τους υποδεικνύατε. Μας είναι απορία η έλλειψη προσωπικών καταγραφών ή και απλών διηγήσεων. Μήπως από μετριοφροσύνη και ταπεινότητα; Μήπως θεωρήσατε ως απόλυτα φυσιολογική τη στάση σας που δεν χρειαζόταν καμιά προβολή; Μήπως τέλος δεν θέλατε να ξαναφέρετε καν στη μνήμη σας σκηνές από τη σκοτεινή αυτή περίοδο και πεισματικά θέλατε να την ξεχάσετε;
Όπως και να έχει το θέμα, όλη αυτή τη σημαντική σας δραστηριότητα εμείς τη μάθαμε τους τελευταίους καιρούς από τρίτους και μάλιστα μάρτυρες των γεγονότων που είχαν κάνει σχετικές καταγραφές. Γι αυτό και ανταποκρινόμαστε τώρα και μάλιστα με απόλυτη ομοφωνία όλης της σημερινής κοινωνίας του χωριού. Το μνημείο με τα αποτυπωμένα δυο κορυφαία γεγονότα είναι έτοιμο και ως άλλος βιγλάτορας στη βίγλα του... (τι σύμπτωση! Βίγλα λέγεται το σημείο που θα τοποθετηθεί) θα κατοπτεύει την περιοχή, λίγο ψηλότερα από τον Άγιο Νικήτα Αχεντριά. Και ακόμη, θα καλοσωρίζει θα προβληματίζει, θα ενημερώνει, θα διδάσκει. Και θα στέκεται εκεί υπονετικά και σταθερά στο διηνεκές πάντα στον ίδιο διδακτικό ρόλο και με απόλυτη συνέπεια στην αποστολή του.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη μέρα γιορτής του Αγίου Νικήτα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο. Αλλά θα επανέλθομε.
Μέχρι τότε θα τα ξαναπούμε.